”Jag uppskattar att man litar på personalen och ger möjlighet till karriärutveckling. Jag trivs riktigt bra på VAK.”

Aki-Erkki Virtanen

Aki-Erkki Virtanen, svetsare, VAK Oy, Vahto

Vad jobbar du med?

Jag arbetar som svetsare på VAK-fabriken i Vahto. Jag svetsar främst framsidorna på trailers och framvagnar samt hanterar svetsrobotar.

Vilken typ av utbildning har du?

Jag är utbildad fiskeguide men har aldrig arbetat som sådan. Jag tog min examen under lågkonjunkturen vilket påverkade kraftigt möjligheterna till sysselsättning inom branschen. Lyckligtvis kunde jag lära mig ett nytt yrke ganska snabbt. Jag började en metallutbildning vid Åbo yrkesinstitut år 2013.

Hur hamnade du i ditt nuvarande yrke?

Jag fick göra min första praktik på VAK efter sex månader metallstudier. Jag fick jobba som svetsare och fick även bekanta mig med övriga delar av produktion av lösningar för tung transport. När jag kom tillbaka till skolan tog det bara ett par dagar innan jag blev ombedd att återvända till VAK. Jag tackade ja på en gång – mitt intresse för att arbeta med tillverkning hade tilltagit i samband med praktiken. Jag arbetade inledningsvis med komponenttillverkning och fick sedan gå över till karossidan som svetsare. Dessutom arbetade jag med svetsning lite runtom på fabriken.

Jag fick också en chans att bekanta mig med programmeringen av svetsroboten medan jag svetsade. Jag var mycket intresserad av programmering och framförde ett önskemål om att lära mig programmera. Jag lärde mig programmera i arbetet, ett steg i taget.

Tidigare gjorde vi själva en stor del av programmeringen. Idag programmerar vi som regel bara över kaross- och containerbalkar. Övriga delar är färdigprogrammerade.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Jag arbetar en vecka i morgonskift och nästa i kvällsskift. Morgonskiftet börjar klockan 7.00 och slutar vid 15.00. Kvällsskiftet är en timme längre. Skiftet börjar kl. 15 och slutar vid midnatt. Tillverkningen sker i huvudsak på vardagar, det händer någon gång att jag arbetar lördag/söndag.

Hur var din arbetsdag i dag?

Idag arbetar jag i kvällsskiftet. I början av dagen hade vi ett litet möte med morgonskiftet. Vi gick igenom det arbete som gjordes under morgonskiftet och fick veta om det fanns något brådskande arbete utanför ordinarie arbetslista som måste slutföras under kvällsskiftet.

Sedan började jag jobba. Jag startade svetsroboten och började mitt arbete med att tillverka karossbalkar. Sedan gick jag över till framaxelarbetsplatsen för att förbereda svetsroboten där. Jag tog mat- och kafferaster tillsammans med en kollega. Det är trevligt att prata om lite av varje när man äter.

Vilken typ av team arbetar du i?

Jag arbetar tillsammans med Mika Rantanen. Vi delar på uppgifterna och försöker se till att båda får arbeta mångsidigt med allting.

Vad tycker du mest om i ditt jobb?

Det jag tycker mest om är att jag ser resultatet på en gång. När roboten och jag gör ett bra jobb känns det bra. Jag tycker också om de varierande arbetsuppgifterna. Jag har både tyngre och mer detaljorienterade arbetsuppgifter.

Jag uppskattar att man litar på personalen och ger möjligheter till karriärutveckling. Jag trivs riktigt bra på VAK.