”Jag gillar det faktum att vi har en bra arbetsmiljö och dagarna är varierande”

Katja Jansén

Katja Jansén, teamledare/operativa inköp, VAK Oy, Vahto

Vad gör du i ditt jobb?

Jag arbetar som teamledare på operativa inköp.

Vilken typ av utbildning har du?

Jag är utbildad kock.

Hur hamnade du i ditt nuvarande yrke?

Jag tog kockexamen och arbetade 1989–1994 inom restaurangbranschen. I januari 1994 fick jag ett jobb på mobiltelefonfabriken i Salo. De första sex åren arbetade jag i skift inom produktion. Jag började som lödningskontrollant, gick sedan över till maskinell sättning och blev handledare inom maskinell sättning. År 2000 började jag i dagskiftet som materialsamordnare. Nokia hade ett internt utbytesprogram som gjorde det möjligt för mig att gå över till inköpsavdelningen. Inköpsavdelningen hanterade vid den tiden tre olika fabriker (Salo, Tyskland och Ungern). Jag arbetade med olika uppgifter inom inköp 2006–2011. I maj 2011 började jag hos Musti ja Mirri som inköpare inom butiksservice med ansvar för beställningar och leverans till butiker i Sverige. I oktober 2017 gick jag över till VAK.

Vilka arbetsuppgifter har du haft hos VAK?

På VAK har jag arbetat med operativa inköp och som teamledare på operativa inköp.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Jag skulle säga att det inte finns någon vanlig arbetsdag. Mina arbetsdagar är ganska hektiska, jag hanterar beställningar och reder ut olika frågor i prioritetsordning

Vilken typ av team arbetar du för?

Vi har ett ganska nytt team. Mitt team har tre inköpare och var och en har sitt eget ansvarsområde. Vi arbetar mycket självständigt för att betjäna produktionen efter bästa förmåga.

Vad gillar du mest och vad är den mest utmanande delen av ditt jobb?

Jag gillar det faktum att vi har en bra arbetsmiljö och dagarna är varierande. Utmaningen är att ha rätt mängd material i lagret vid rätt tidpunkt. Våra nuvarande system är inte optimala för inköp vilket ibland skapar huvudbry.

Vilka färdigheter måste man ha som inköpare?

Noggrannhet, organisation, snabb reaktionsförmåga, flexibilitet och systemkompetens. Lean-systemet är vårt viktigaste verktyg. Alla beställningar måste finnas i systemet. När beställningen placeras korrekt underlättar vi arbetet med mottagning, reskontra och produktion.

Vilka förmåner erbjuder VAK Service sina anställda?

Den som vill kan lösa in Smartum-sedlar för sport- och kulturaktiviteter. Arbetsgivaren står för en del av kostnaden. Vi har också en fritidskommitté som organiserar trevliga aktiviteter tillsammans på fritiden. Vid sjukdom har vi tillgång till omfattande företagshälsovård genom Pihlajalinna.