”Pidän siitä, että meillä on hyvä työilmapiiri ja työpäivät ovat vaihtelevia”

Katja Jansén

Katja Jansén, tiimiesimies/ operatiivinen osto, VAK Oy, Vahto

Mitä teet työksesi?

Toimin tiimiesimiehenä operatiivisessa ostossa.

Minkälainen koulutus sinulla on?

Olen ammatiltani kokki.

Miten olet päätynyt nykyiseen ammattiisi?

Kokiksi valmistumisen jälkeen työskentelin ravintola-alalla vuosina 1989-1994. Tammikuussa 1994 sain töitä Salon matkapuhelintehtaalta. Ensimmäiset kuusi vuotta olin vuorotyössä tuotannossa. Aloitin juotostarkastuksessa, josta siirryin koneladontaan ja koneladonnan opastajaksi. Vuonna 2000 siirryin päivävuoroon materiaalikoordinaattorin tehtäviin. Nokialla oli käytössä sisäinen työnkierto ja se mahdollisti siirtymisen hankintaosastolle. Ostoa tehtiin siihen aikaan kolmelle eri tehtaalle (Salo, Saksa ja Unkari). Toimin hankinnan eri tehtävissä 2006-2011. Toukokuussa 2011 aloitin Mustilla ja Mirrillä myymäläpalvelussa vastuualueena tilaukset ja toimitukset Ruotsin myymälöille. Lokakuussa 2017 siirryin VAK:lle.

Millaisissa eri työtehtävissä olet työskennellyt VAK:lla?

VAK:lla olen toiminut operatiivisena ostajana ja operatiivisen oston tiimiesimiehenä.

Millainen on normaali työpäiväsi?

Sanoisin, että normaalia työpäivää ei olekaan. Työpäiväni ovat melko hektisiä, käsittelen tilauksia ja selvittelen eteen tulevia asioita kiireysjärjestyksessä.

Millaisessa tiimissä teet töitä?

Meillä on melko uusi tiimi. Tiimissäni on kolme ostajaa ja kaikilla on omat vastuualueet. Teemme hyvinkin itsenäisesti töitä tavoitteena palvella tuotantoa parhaamme mukaan.

Mistä pidät eniten ja mikä on haastavinta työssäsi?

Pidän siitä, että meillä on hyvä työilmapiiri ja työpäivät ovat vaihtelevia. Haastavinta on saada oikea määrä materiaalia varastoon oikeaan aikaan. Järjestelmät eivät tällä hetkellä tue hankintaa parhaalla mahdollisella tavalla ja tämä aiheuttaa aika-ajoin ongelmia.

Millaista osaamista ostajalta vaaditaan?

Tarkkuutta, järjestelmällisyyttä, nopeaa reagointikykyä, joustavuutta ja järjestelmäosaamista. Lean-järjestelmä on tärkein työkalumme. Kaikki ostotilaukset pitää olla järjestelmässä. Kun tilaus on tehty oikein, helpotamme vastaanoton, reskontran ja tuotannon työtä.

Millaisia etuja VAK tarjoaa työntekijöilleen?

Halutessamme voimme lunastaa liikunta- ja kulttuuriharrastuksia tukevia Smartum-seteleitä, joista työnantaja maksaa osan. Meillä on lisäksi huvitoimikunta, joka järjestää mukavaa yhdessä tekemistä vapaa-ajalla. Sairastapauksissa käytössämme on Pihlajalinnan kattavat työterveyspalvelut.