”Det jag gillar mest med mitt jobb är utmaningarna. Mina dagar är aldrig tråkiga, det finns alltid olika saker att lösa.”

Erik Filippov

Erik Filippov, konstruktör, VAK Oy, Vahto

Vad gör du i ditt jobb?

Jag har precis flyttat till en ny position inom konstruktionsavdelningen. Tidigare arbetade jag som karosserikonstruktör. Jag är nu produktutvecklings- och pneumatikkonstruktör. Jag gillar förändringen. När började arbeta på konstruktionsavdelningen kom vi överens med chefskonstruktören om att jag senare skulle börja på detta jobb.

Vilken typ av utbildning har du?

Jag är utbildad ingenjör. Jag tog 2016 examen vid Åbo yrkeshögskola inom fordons- och transportteknik.

Hur hamnade du i ditt nuvarande yrke?

När jag inledde mina studier vid yrkeshögskolan år 2013 fick jag göra första årets praktik på karossavdelningen på VAK-fabriken i Vahto. Jag erbjöds sommarjobb och deltidsarbete efter praktikperioden. Vi kom överens om att jag kunde arbeta på kvällarna som mekaniker vid sidan av studierna. Jag fortsatte att arbeta på VAK under alla fyra år som jag studerade. Sista årets praktik fick jag göra på konstruktionsavdelningen. Det var då jag verkligen blev intresserad av konstruktion. När jag var klar med mitt examensarbete i juni 2016 fick jag ett erbjudande om fast anställning på konstruktionsavdelningen där jag nu arbetat i tre år.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Vi har flexibel arbetstid på VAK. Jag brukar komma till jobbet mellan sju och halv åtta, och en normal arbetsdag är åtta och en halv timme. Det första jag gör är att läsa min e-post för att se om det kommit in brådskande arbete utöver arbetslistorna eller om det behöver göras ändringar i något planerat arbete. Om det inte finns oavslutat arbete från dagen innan ser jag på arbetslistan vad jag ska göra härnäst. Vi delas upp veckans arbetsuppgifter med teamet på måndagar. Ibland kommer det in brådskande uppdrag från exempelvis servicesidan. Vi försöker alltid lösa dessa skyndsamt.

Arbetsdagen innehåller två kafferaster samt lunch. Jag brukar äta lunch med kollegorna kring tolvtiden. Det är skönt att prata lite om fritiden med kollegor på rasterna.

På VAK kan man även arbeta på distans vissa dagar. När jag har särskilt utmanande konstruktionsarbete att göra och inte vill bli störd, stannar jag på mitt hemmakontor. Vi har ett fjärrprogram som inte kräver att man har någon dunderdator hemma.

Vilken typ av team arbetar du i?

Förutom mig finns det fem andra personer i produktutvecklings- och konstruktionsteamet, alla med sina egna ansvarsområden. Min chef Juuso Laine är teamledare, Patrik Laakso står för teknisk säljsupport, Atte Hulmi arbetar med konfigurations- och produktutveckling, Marko Leinonen med produktkonstruktion och Ismo Myllylä är specialist på trailerteknik.

Vad tycker du mest om i ditt jobb?

Det jag gillar mest med mitt jobb är utmaningarna. Jag har aldrig tråkigt, det finns alltid olika saker att lösa.

Sammantaget tycker jag verkligen om att arbeta på VAK. Jag har trevliga kollegor som alltid är redo att hjälpa. Jag är också tacksam för att vi har en egen utmärkt personalmatsal. Vi har duktig kökspersonal som lagar god mat med både laktos- och glutenfria alternativ.