”Eniten pidän siitä, että työssäni on haasteita. Päiväni eivät ole koskaan tylsiä, aina on hieman erilaisia juttuja ratkottavana.”

Erik Filippov

Erik Filippov, suunnittelija, VAK Oy, Vahto

Mitä teet työksesi?

Olen juuri siirtynyt uusiin tehtäviin suunnitteluosaston sisällä. Aikaisemmin toimin runkosuunnittelijana. Nyt toimin tuotekehitys- ja pneumatiikkasuunnittelijana. Muutos on minulle mieluinen. Kun tulin töihin suunnitteluosastolle, sovimme suunnittelupäällikön kanssa, että siirtyisin myöhemmin juurikin tähän tehtävään, jossa olen nyt aloittanut.

Minkälainen koulutus sinulla on?

Olen koulutukseltani insinööri. Valmistuin Turun ammattikorkeakoulusta vuonna 2016 ajoneuvo- ja kuljetustekniikkalinjalta.

Miten olet päätynyt nykyiseen ammattiisi?

Kun aloitin opiskeluni ammattikorkeakoulussa vuonna 2013, pääsin suorittamaan ensimmäisen vuoden työharjoittelujakson VAK:n Vahdon tehtaan runkovarusteluosastolle. Harjoittelujakson päätyttyä minulle tarjottiin kesätöitä ja osa-aikatöitä. Sovimme, että voin opiskelujen ohessa tulla iltaisin tekemään mekaniikka-asentajan töitä. Jatkoin työskentelyä VAK:lla koko nelivuotisen opiskelujakson ajan. Viimeisen vuoden harjoittelujakson pääsin suorittamaan suunnitteluosastolle. Tuolloin kiinnostuin suunnittelusta toden teolla. Lopputyöni valmistuttua kesäkuussa 2016, minulle tarjottiin vakituista työpaikkaa suunnitteluosastolla, jossa olen työskennellyt nyt kolme vuotta.

Millainen on normaali työpäiväsi?

Meillä VAK:lla on käytössä liukuva työaika. Minä tulen töihin yleensä seitsemän ja puoli kahdeksan välillä ja työpäiväni pituus on normaalisti kahdeksan ja puoli tuntia. Ensimmäisenä tarkistan sähköposteista, onko työlistojen ohi tullut jotain kiireisiä töitä tai pitääkö johonkin jo työn alla olevaan suunnitteluun tehdä muutoksia. Jos edelliseltä päivältä ei ole jäänyt keskeneräisiä töitä, tarkistan listalta, mikä työ tulee seuraavaksi ottaa työn alle. Maanantaisin jaamme tiimin kanssa viikon tulevat työt. Välillä esimerkiksi huoltopuolelta voi tulla listalla olevien töiden päälle kiireisiä toimeksiantoja, jotka pyrimme ratkaisemaan aina nopealla aikataululla.

Työpäivää rytmittää kaksi kahvitaukoa ja lounas. Käyn lounaalla työkavereiden kanssa yleensä kahdentoista maissa. Tauon aikana on mukava vaihtaa vapaa-ajan asioihin liittyviä kuulumisia.

VAK:lla on mahdollista pitää myös etäpäiviä. Silloin kun minulla on työn alla erityisen haastavia suunnittelutehtäviä enkä halua, että minua häiritään, jään kotikonttorille. Käytössämme on etäohjelma, joka ei vaadi kotikoneelta ihmeitä.

Millaisessa tiimissä teet töitä?

Tuotekehitys- ja esisuunnittelutiimissä on minun lisäksi viisi muuta henkilöä, ja kaikilla meillä on omat vastuualueet. Esimieheni Juuso Laine toimii tiimin esimiehenä, Patrik Laakso vastaa myynnin teknisestä tuesta, Atte Hulmi toimii konfiguraattori- ja tuotekehityssuunnittelijana, Marko Leinonen on tuoterakennesuunnittelija ja Ismo Myllylä toimii perävaunun teknisenä asiantuntijana.

Mistä pidät eniten työssäsi?

Eniten pidän siitä, että työssäni on haasteita. Päiväni eivät ole koskaan tylsiä, aina on hieman erilaisia juttuja ratkottavana.

Kaiken kaikkiaan viihdyn VAK:lla erittäin hyvin. Minulla on mukavat työkaverit, jotka ovat aina valmiita auttamaan. Olen kiitollinen myös siitä, että meillä on oma, erinomainen henkilöstöruokala. Taitavat emäntämme valmistavat meille itse tehtyjä ja maittavia ruokia, joita on tarjolla myös laktoosittomana ja gluteenittomana.