Lauri Vähälä Oy: V-Slider transporterar nu även växelcontainers

Konttislider

Den hydrauliskt fungerande V-Slider, som kopplar två trailers till varandra, utvecklas till ett allt mångsidigare arbetsverktyg. I början på detta år tillverkades hos VAK de första V-Sliders med baklämslyft och Vähälä Oy:s växelcontainersliders.

Lauri Vähälä Oy har redan en tid använt VAK:s V-Sliders med fast karosseri för transporter av både styckegods och livsmedel. Då bolagets verksamhet dock i ganska hög grad grundar sig på växelbilskåp föddes idén till en V-Slider på vilken en växelcontainer kunde växlas. Då skulle man ha ett verktyg med vilket många olika slags laster kunde transporteras både mellan terminaler och direkt till kunden.

Vi började skissera på en växelcontainerslider och visade skissen för Lassi Virtanen. Vi visste från tidigare att VAK har en överlägsen planeringsavdelning och stark produktion som kan arbeta fram åt oss färdiga produkter enligt våra önskemål. Det dröjde inte mer än några månader efter vårt första sammanträffande så fick vi redan en växelcontainerslider i användning”, berättar Vähälä Oy:s inköpschef Ari Karjalainen.

Den nya containerslidern möjliggör ett 76-tons kombinationsfordon där lastvikten fördelar sig jämnt på hela kombinationens dimensioner. Karjalainen uppskattar att för vissa transporter utgör en sådan här kombination en fördel för sin användare.

Tack vare V-Slidern som kan transportera växelcontainers kan vi förena produktionen av släpvagnar och trailerkombinationerna på ett alldeles nytt sätt. Den första vagnen har nu varit i bruk några veckor och vi har verkligen varit väldigt nöjda med den.

Föregångarna är framgångsrika

Den skräddarsydda växelcontainersliderns konstruktion har anpassats från en vanlig V-Slider. Chassit går i VAK:s produktion tillsamman med de andra sliderchassina och servicen sköts på känt sätt. Lassi Virtanen lovar V-Slidern, om den underhålls väl, en brukslivslängd på över tio år.

VAK Huoltopalvelut Oy:s riksomfattande nätverk känner Lauri Vähälä Oy:s chaufförer sedan tidigare.

Vi är en del av Schenker-nätverket i hela Finland. Våra egna terminaler finns i Jyväskylä, Ylivieska, Rovaniemi och Kemi. Vi opererar alltså på de längsta enhetliga stamlederna varför ett märkesservicenätverk är för oss en viktig tjänst”, konstaterar Ari Karjalainen.

Som ett finländskt familjebolag föredrar Vähälä-Yhtiöt gärna andra inhemska familjebolag såsom VAK. Vähälä-Yhtiöt firar ett jubileumsår: bolaget fyller i år 80 år. I familjebolag vet man att bara föregångarna och branschens mest fördomsfria utvecklare klarar sig på de hårt konkurrerade transportbranschen, där kundernas behov hela tiden förändras.

Man måste söka konkurrensfördelar även i de minsta skillnaderna. Därför söker och utvecklar vi hela tiden verktyg och innovationer som är bättre skräddarsydda för arbetsuppgifterna och som på bästa sätt betjänar vår egen verksamhet. I detta arbete är VAK en utmärkt partner för just det skräddarsydda och de kundinriktade produkterna är VAK:s styrka”, berömmer Vähälä Oy:s inköpschef Ari Karjalainen.