VAK lanseeraa uuden ekologisen ja energiatehokkaan eTrailerin

Lehdistötiedote 25.5.2023

VAK panostaa sähköistyvään ja vastuullisempaan maantieliikenteeseen. Yritys aloitti perävaunun jarrutusenergiaa talteenottavan sähköisen avustavan akselin tutkimus- ja testaustyön syksyllä 2021 ja hanke valmistuu nyt kesän kynnyksellä. Ensimmäinen VAK eTrailer-puoliperävaunu siirtyy tieliikennekokeiluun kesäkuun 2023 aikana.

VAK eTrailer on järjestelmä, joka koostuu sähkökäyttöisestä energiaa talteenottavasta vetävästä akselista, akkupaketista, lämmönsäätö- ja ohjausjärjestelmästä. Järjestelmä asennetaan perävaunuun, painonjakauman kannalta optimaaliseen paikkaan. Rullauksista ja jarrutuksista talteen saatua energiaa voidaan hyödyntää liikkeellelähdöissä, kiihdytyksissä ja ylämäissä. Perimmäinen tavoite on polttoaineen säästö ja päästöjen vähentäminen.

Tutkimushankkeesta ja koeajoista lupaavat tulokset

VAK:n eTrailer-tutkimushanke valmistui elokuussa 2022. Testilaboratoriossa tehdyt simulaatioajot antoivat positiiviset tulokset. Polttoaineen säästö laboratoriotesteissä oli 5-10 %. Tutkimushankkeessa ja pilottivaunun rakentamisessa on ollut mukana useita kumppaneita mm. Ahola Transport (ajodataa kuljetuksista), SAF-Holland (E-akseli, SAF TRAKe), Valmet Automotive (akkujärjestelmä), EPEC (tehoelektroniikka, simulointi ja ohjausjärjestelmä), Turun ammattikorkeakoulu (moottorilaboratoriotestit), Scania Suomi Oy (koeajoauto/osallistuminen koeajoihin), VTT (alustavat säästöpotentiaalilaskelmat) ja Traficom (lainsäädäntö/poikkeuslupa). Tutkimushankkeeseen VAK sai tukea Business Finlandilta.

Tutkimusvaiheen jälkeen pilottivaunua lähdettiin rakentamaan Ahola Transportin käyttöön alkuvuodesta 2023. Vaunua on kuluneen kevään aikana testattu mm. Alastaron moottoriradalla toiminnallisuuksien varmistamiseksi. Koeajoja on suoritettu myös tieliikenteessä mm. ykköstiellä Turku-Salo välillä. Polttoainesäästö avustuksella tehdyissä koeajoissa on ollut n. 5-10 % verrattuna tilanteeseen, jolloin avustus ei ole ollut käytössä.

Koeajoissa on varmistettu järjestelmän toimivuutta eri tilanteissa kuten energian talteenottoa rullauksessa ja jarrutuksessa, avustamisessa liikkeelle lähdöissä ja ylämäissä. Koeajoissa testattiin myös eTrailerin yhteensopivuutta vetoauton eri toimintojen kanssa, kuten mm. vakionopeussäätimen ja hidastimen käytön yhteydessä sekä järjestelmän toimintaa erilaisissa poikkeavissa tilanteissa. Testeissä avustuksen ollessa käytössä ajoneuvoyhdistelmän kiihtyvyys 0-70 km/h parantui noin 20 % ja ylämäkiajossa ajonopeus hidastui noin 10 % vähemmän ilman avustusta ajettuun tilanteeseen nähden.

– Testilaboratorio- ja koeajotulokset ovat olleet erittäin lupaavia. Kaksivuotisen kehitystyön aikaansaannoksena pääsemme nyt lanseeraamaan uuden aikakauden perävaunun, joka tukee lupaustamme kehittää entistä vastuullisempia kuljetusratkaisuja Pohjoismaisiin maantiekuljetuksiin, kertoo VAK Oy:n toimitusjohtaja Ilpo Korhonen.

– Haluan kiittää lämpimästi kaikkia hankkeessa mukana olleita yhteistyökumppaneita. Tästä on hyvä jatkaa testaus- ja kehitystyötä eteenpäin, lisää Korhonen.

VAK eTrailer on järjestelmä, joka koostuu sähkökäyttöisestä energiaa talteenottavasta vetävästä akselista, akkupaketista, lämmönsäätö- ja ohjausjärjestelmästä.

Ahola Transportille ensimmäinen VAK eTrailer

Ahola Transport ottaa ensimmäisenä kuljetusyrityksenä VAK eTrailerin koekäyttöön kesäkuussa 2023.

– Olemme tyytyväisiä päästessämme keräämään käytännön kokemuksia eTrailerin käyttöönotosta. Ilolla voimme todeta tämän olevan jälleen yksi askel kohti vihreämpää logistiikkaa, jossa jokaisella osatekijällä on ratkaiseva merkitys lopputulokseen, kertoo Ahola Transportin toimitusjohtaja Åke Nyblom.

– Meillä Ahola Transportilla idea sähköisestä avustavasta akselista heräsi vuoden 2020 loppupuolella ja samalla lähdimme etsimään sopivaa yhteistyökumppania kehitystyöhön. Onkin ollut erityisen hienoa nähdä idean konkretisoituvan yhteistyössä VAK:n ja muiden tutkimushankkeeseen osallistuvien organisaatioiden kanssa, Nyblom jatkaa.

Pilottiyksikköjä tarvitaan vielä lisää. VAK:n tavoitteena on saada liikenteeseen 5-10 yksikköä ensi vuoden aikana. Yrityksen suunnitelmissa on VAK eTrailerin sarjatuotannon aloitus vuonna 2025.

VAK eTrailer-pilottiyksikkö on ensi kertaa yleisön nähtävillä Jyväskylässä 25.-27.5. järjestettävillä Kuljetusmessuilla.

Kuvassa VAK:n toimitusjohtaja Ilpo Korhonen ja Ahola Transportin toimitusjohtaja Åke Nyblom.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Ilpo Korhonen, VAK Oy, p. +358 40 457 1648, ilpo.korhonen@vak.fi
Toimitusjohtaja Åke Nyblom, Ahola Transport. p. +358 20 747 5358, ake.nyblom@aholatransport.com

VAK Oy on yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä kuorma-autoliikenteen kaluston valmistajista. Suomessa yritys on eristettyjen kuormatilojen ja perävaunujen valmistuksen markkinajohtaja. Konserni työllistää kaikkiaan liki 600 henkilöä ja vuoden 2022 liikevaihto oli noin 93 miljoonaa euroa. Vahdolla sijaitsevan tehtaan lisäksi yrityksellä on VAK-huoltopalvelupisteet kuudella paikkakunnalla Suomessa ja yksi huoltokorjaamo Ruotsin Västeråsissa. Pohjoismaista kasvua hakevaan yritykseen kuuluu myös Ruotsissa ja Norjassa toimivat myyntiyhtiöt, VAK Sverige Ab ja VAK Norge AS.

Ajankohtaista

14.2.2023

Tarja Mäkinen VAK:n Henkilöstöjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi

Tradenomi (YAMK) Tarja Mäkinen on nimitetty VAK Oy:n henkilöstöjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 14.3.2023 alkaen. Mäkisen vastuualueena on VAK konsernin henkilöstöpalveluiden johtaminen, kehittäminen ja hallinnointi sekä sisäinen viestintä ja Vahdon henkilöstöruokala. Tarja Mäkinen siirtyy VAK:lle FläktGroup Finland Oy:stä, jossa hän on toiminut Suomen HR-toiminnoista vastaavana ja FläktGroup Finland Oy:n johtoryhmän jäsenenä vuodesta 2018 alkaen. Tätä ennen

24.1.2023

Powder-Trans – huolloista alkanut asiakassuhde laajentunut myös uusien vaunujen puolelle

Kuvassa VAK:n myyntijohtaja Matti Virtanen ja Powder-Transin toimitusjohtaja Fredrik Blomqvist. Powder-Trans Powder-Trans on Carl-Johan Blomqvistin vuonna 1972 perustama suomalainen perheyritys. Alkuaan yhden miehen yritys on kasvanut vuosien varrella ja on tänään yksi Pohjoismaiden suurimmista jauhekuljetusalan toimijoista. Yrityksen päätoimialue on Pohjoismaat,  mutta kuljetuksia tehdään myös Baltiaan ja Keski-Eurooppaan. Suomessa ja Ruotsissa on omat terminaalit ja varastot,

31.1.2022

ATP-kausitarkastukset ammattitaidolla

VAK Huoltopalvelut on kasvanut kymmenessä vuodessa Suomen merkittävimmäksi ATP-kausitarkastusta tarjoavaksi huoltokorjaamoketjuksi. ATP-kausitarkastuksia suorittavat toimipisteemme Liedossa, Vantaalla, Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa.