VAKs nya styrlogik utökar pålitlighet

VAK har utvecklat en ny styrlogik för de hydrauliska mellanplan av vagnar som har lastsystem i två plan. Den nya datorbaserade styrlogiken gör lastsystemet pålitligare eftersom den har färre komponenter och är lättare att underhålla. Man kan även fixa logiken on-line utan att vagnen behöver köras till reparationsverkstad.

De nya vagnarna har en monitor som visar om det finns något fel på systemet. Logiken också informerar VAKs underhållstjänsten av fel. På så sätt kan tekniker i Vahto programmera systemet och fixa problemet on-line.

Tidigare var det relän som styrde systemet. Nu styrs systemet genom programmering, vilket gör det mycket enklare att underhålla och pålitligare och säkrare. Problem kan lösas snabbt och fordonet kan åka vidare, förklarar VAKs tekniker Teemu Jokela.

– För chauffören är den nya styrlogiken lätt att använda. Bruket av hydrauliska mellanplan har inte ändrats.

Den nya styrlogiken har inga reläer som behövs bytas. Den har även färre komponenter och kopplingar som kan gå sönder. Förutom att vara säkrare att använda är den nya styrlogiken också lättare att producera.

I framtiden ska släpvagnar vara utrustade med mer och mer datateknik som bilar redan har. VAK vill fortfarande vara en innovativ banbrytare inom branschen och utveckla informationsteknologi i frakten.

Nyheter

6.5.2020

Nytt från VAK! Nya, ekologiska, och energieffektiva lösningar för påbyggnationer

Vi jobbar ständigt för att utveckla vår verksamhet i en mer ekologisk och energieffektiv riktning. Under 2020 skall vi presentera en ny påbyggnadskonstruktion med ett allt tjockare skikt av isolerande material. Konstruktionen har en utmärkt värmeisoleringsförmåga som är av stor betydelse speciellt när det gäller ATP-klassade påbyggnationer. Nya dörr- och elementlösningar är också ett steg

3.9.2019

Nya säkerhetsåtgärder på VAKs fabrik i Vahto

I augusti infördes nya säkerhetsåtgärder som förbättrar trafik och säkerhet på VAKs fabrik i Vahto. En ny stor parkeringsplats utanför grinden har byggts för personalen. I framtiden ska fabriksområdet vara stängt 24/7 och grindarna ska hållas stängda. Återkommande trafik som har tillåtelse att vistas i området ska hanteras med ett registrerings- och identifieringssystem.

13.3.2019

Nyanställningar: Matti Virtanen är ny säljchef på VAK Oy

Högskoleingenjör Matti Virtanen (45) är från och med den 11 mars 2019 säljchef för VAK Oy.