”Toimenkuvani on erittäin monipuolinen ja mikään päivä ei ole samanlainen”

Esa Perälampi

Esa Perälampi, huoltopalvelupäällikkö, VAK Huoltopalvelut Seinäjoki

Mitä teet työksesi?

Organisoin koulutuksia työntekijöillemme yhteistyössä eri kumppanien kanssa. Tänä vuonna olemme järjestäneet jo 35 koulutusta, joihin on osallistunut 210 työntekijää. Suurimpia yhteistyökumppaneitamme kouluttajina ovat kuormankäsittelypuolella HIAB ja akselivalmistajista SAF ja BPW. Lisäksi suunnittelen muun muassa huoltopäivystysrinkimme työvuoroja ja tuotan huolto-ohjeita ja -kaavakkeita kaikkien toimipisteiden asentajien käyttöön.

Minkälainen koulutus sinulla on?

Olen suorittanut ammattikoulussa ajoneuvo- ja kuljetustekniikkatutkinnon. Lisäksi olen hankkinut täydennyskoulutusta suorittamalla muun muassa dieselasentajakurssin. Olen iloinen siitä, että VAK on antanut minulle mahdollisuuden kouluttautua myöhemmin myös työn ohessa. Työnantajan kannustamana olen suorittanut kuormausnosturin tarkastaja -tutkinnon ja olen osallistunut myös esimiehille suunnattuihin LMI:n valmentaviin koulutuksiin: Tavoitteista tuloksiin ja Oman minän johtaminen.

Miten olet päätynyt ammattiisi?

Työskentelin nuorempana pitkään auton- ja rekankuljettajana. Sitten siirryin tekemään metsäkoneiden huolto- ja korjaustöitä. Vuonna 2005 hain Seinäjoen VAK Huoltopalvelupisteessä avoinna olevaan asentajan toimeen, mutta en tuolloin vielä ottanut pestiä vastaan. Vuotta myöhemmin VAK Huoltopalveluista otettiin minuun yhteyttä ja tarjottiin uudelleen asentajan työtehtävää, tuolloin vastasin tarjoukseen myöntyvästi.

Millaisissa eri työtehtävissä olet työskennellyt VAK Huoltopalveluissa?

Urani alussa työskentelin koukkulaitteiden asennustöiden parissa sekä tein monipuolisesti erilaisia huolto- ja korjaustöitä. Kuusi vuotta myöhemmin, vuonna 2012 ylenin Seinäjoen huoltokorjaamon työnjohtajaksi. Tuolloin tiimissäni oli toistakymmentä työntekijää. Nykyisessä huoltopalvelupäällikön toimessa olen toiminut vuoden 2018 alusta.

Mistä pidät eniten työssäsi?

Pidän siitä, että toimenkuvani on erittäin monipuolinen ja mikään päivä ei ole samanlainen. Päivittäisten rutiinitöiden lisäksi saan osallistua erilaisiin kehityshankkeisiin ja projekteihin, jotka parantavat toimintaamme entisestään. Pääsen tekemään myös reissuhommia. Kierrän eri puolella Suomea olevissa VAK huoltokorjaamoissa kouluttamassa ja kertomassa uusista tuotteista. Toissaviikolla olin myös Ruotsissa korjaamassa ja tarkastamassa perävaunujen lämmittimiä. Minusta on mukava oppia tuntemaan eri toimipisteiden työntekijöitä ja vaihtaa kokemuksia heidän kanssaan.

Minkälainen ihminen sopii alalle?

Kiinnostus ja asenne ovat ne asiat, joihin kiinnitämme erityistä huomioita. Pääsääntöisesti rekrytoimme raskaankaluston asentajia ja muita alan osaajia muun muassa maalareita ja peltiseppiä. Mutta koulutustaustan kanssa samassa vaakakupissa painaa hakijan oikea asenne ja kiinnostus alaa kohtaan. Tarvittaessa järjestämme uudelle työntekijälle työtehtävään tarvittavan koulutuksen, joka suoritetaan työpaikalla työnohjaajan kanssa töitä tekemällä. Oma-aloitteinen, oppimishaluinen, hyvä tyyppi sopii täydentämään joukkoamme.

Millaisia etuja VAK Huoltopalvelut tarjoaa työntekijöilleen?

Työntekijöidemme on mahdollista päästä kouluttautumaan ja etenemään urallaan eteenpäin. VAK Huoltopalvelut on työnantajana myös tasa-arvoinen ja joustava. Loma-ajoista ja muista vapaista on mahdollista sopia esimiehen kanssa. Huoltopalvelupisteissä on panostettu turvalliseen työympäristöön ja myös työterveyshuolto on hoidettu asianmukaisella tavalla. Ehkä kuitenkin kaikkein tärkein etu, jonka työnantaja voi tarjota, on avoin ja innostava työilmapiiri. Meillä on VAK Huoltopalvelussa hyvä tekemisen meininki ja porukka puhaltaa yhteen hiileen. Tästä johtuen olen viihtynyt saman työnantajan palveluksessa jo 12 vuoden ajan.