”Tähänastisista saavutuksistani erityisen tyytyväinen olen siihen kehitystyöhön, jonka olemme tiimimme kanssa saaneet aikaiseksi elementtitehtaalla ja alustavarustelussa”

Teemu Ketola

Teemu Ketola (28), valmistuspäällikkö, VAK Oy, Vahto

Mitä teet työksesi?

Toimin VAK:n tehtaalla korikokoonpano- ja alustavarusteluosastojen vetäjänä.

Millaisia erilaisia töitä osastoillasi tehdään?

Alustavarustelussa suoritetaan perävaunurunkojen teollista maalausta ja runkojen mekaanista kokoonpanoa, kalustoon asennetaan pneumatiikkaa ja hydrauliikkaa sekä suoritetaan sähköistystöitä.
Korikokoonpanossa puolestaan suoritetaan päällirakenteiden (perävaunujen ja autonkorien) kasaamista ja niiden sisävarustelua.

Minkälainen koulutus sinulla on?

Valmistuin pintakäsittelijäksi Turun ammattiopistosäätiöstä vuonna 2012.

Minkälainen urapolku sinulla on VAK:lla ollut?

Opiskeluaikana suoritin kaikki työharjoittelut VAKI-Maalaus Oy:llä, joka oli tuohon aikaan VAK:n alihankintayritys, mutta kuuluu nykyään VAK-konserniin. Viimeisenä opiskeluvuotena pääsin samaan yritykseen oppisopimukseen ja valmistuttuani tuli aika lähteä armeijaan.
Kun pääsin armeijasta sain puhelinsoiton VAK:lta, ja minulta kysyttiin, jos haluaisin tulla työhaastatteluun. Kiitos VAKI-maalaukselle, joka oli minua suositellut, syksyllä 2013 minut pestattiin sitten VAK:lle runkomaalariksi.

Tein maalarin hommia vuoden, sitten minut ylennettiin maalaamon tiimin vetäjäksi. Seuraavien vuosien aikana tein monipuolisesti erilaisia töitä mm. perävaunuvarustelussa asentajana ja tiiminvetäjänä, apurunkohitsaamossa hitsaajana ja korikokoonpanossa asentajana ja tiiminvetäjänä Työnjohtajaksi minut ylennettiin vuoden 2017 lopulla, silloin vastuullani oli korikoonpano-osasto. Ja siitä kolmen vuoden päästä ylennyin nykyiseen toimeeni valmistuspäälliköksi.

Minkälainen työpäivä sinulla tänään on ollut?

Tulin puoli seitsemäksi töihin. Ensitöikseni kävin työnjohtajien kanssa päivän agendan läpi. Aamulla asetan tiimilleni päivän tavoitteet, mitä kaikkea pitäisi saada valmiiksi vuoron aikana. Seitsemän aikaan työnjohtajat jakavat päivän työt tuotannon työntekijöillemme. Aamulla tein rutiinitöitä metallitehtaalla sijaitsevalla toimistollamme ja yhdeksältä minulla alkoi tuotannon Teams-palaveri. Siinä käydään päivän työtehtävät läpi koko tehtaan osalta. Palaverin jälkeen lähdin tuotantokierrokselle kartoittamaan päivän tilannetta ja kuulostelemaan työntekijöiltä, miten päivä on sujunut.
Puoliltapäivin kävin syömässä ja vaihtamassa kuulumisia työkavereideni kanssa henkilöstöruokalassamme. Iltapäivän puolella istuin parissa palaverissa, joissa käytiin läpi mm. tuoterakenteen kehittämistä, sekä tuotannon layout suunnitelmia. Sitten edessä oli vielä tuotantokierros ja työvaatetilauksien tekoa. Päivän päätteeksi kierrän vielä tuotannon ja keskustelen työnjohtajien kanssa aamuvuoron tapahtumista ja tavoitteista, sekä käyn iltavuoron työnjohdon kanssa illan agendan läpi.

Miten ison tiimin vetovastuussa olet?

Tällä hetkellä osastoillani työskentelee noin 80 työntekijää. Työnjohtajia on 5 kpl ja loput on asentajia. Enimmillään alaisuudessani on ollut noin 115 työntekijää.

Mistä pidät eniten työssäsi?

Eniten pidän siitä, että työni on vaihtelevaa ja pääsen kehittämään osaamistani. Tykkään toimia osastojen vetäjänä, tuotannon ja hyvän työilmapiirin kehittäminen on minulle mieluisaa työtä. Tähänastisista saavutuksistani erityisen tyytyväinen olen siihen kehitystyöhön, jonka olemme tiimimme kanssa saaneet aikaiseksi elementtitehtaalla ja alustavarustelussa.

Tulevaisuuden urasuunnitelmasi. Missä olet viiden vuoden päästä?

Tarkoitukseni on päästä uralla edelleen eteenpäin. Siihen tähtään kouluttautumalla. VAK:lla panostetaan työntekijöiden jatkuvaan kehittymiseen, siitä olen kiitollinen. Muun muassa meille esimiehille on tarjolla laaja kirjo erilaisia esimiestyöhön liittyviä koulutuksia. Näistä olen suorittanut mm. lähiesimiestutkinnon ja tuotantopäällikön tehovalmennuksen

Miten rentoudut vapaa-ajalla?

Vietän paljon aikaa urheilun parissa. Käyn pelaamassa padelia, treenaan kuntosalilla, pelaan sulkapalloa ja kesällä golfaan. Lisäksi meillä on puolisoni kanssa kaksi koiraa. Niiden kanssa tulee liikuttua luonnossa. Se on ihan parasta vastapainoa hektiselle työlleni.

Teemu Ketola

Teemu ohjeistaa työnjohtaja Jere Lahtosta korin sisävarusteiden asennuksien laatuvaatimuksista.